Ei naama- vaan turpakirja

Neljä viikkoa sitten meille alkoi syntyä karitsoita. Nyt navetassa kirmailee seitsemän aikuisen villapallon jaloissa 19 maitoturpaista karitsaa. Olkien suhinaa ja kimeää määkimistä siis riittää. Keitä nuo uudet tulokkaat sitten ovat? No heidät löytää tietenkin Facebo… eikun Turpakirjasta.

Nikkarin lampaiden Turpakirja

Luru
Luru on yksi niistä ensimmäisestä viidestä uuhesta, jotka tulivat meille kesällä 2014. Luru on valkoinen, mutta omistaa mustat sorkat. Sen villa on paksua ja tiheää, joka lämmiittää varmasti talvella, mutta ei lämmitä keritsijän mieltä. Luru on huolehtivainen emo ja sai tänä keväänä jo kolmannet karitsansa. Se ei ole turhan ronkeli ruuan suhteen, vaan syö vähän kortisempaakin heinää hyvällä halulla.

Luru (oik.) vielä nuorena tyttönä Pikin kanssa.

Lurun karitsat: Reipas, Vasa ja Lumikki

Reipas (vas.) ja emä-Lurun päälle kivunnut Vasa.
Lumikki on Lurun kolmosten uuhikaritsa.

Tiitiäinen alias Titsu
Tiitiäinen syntyi meillä kaksi vuotta sitten nelosten pienimpänä. Se painoi syntyessään vain 1,7 kiloa ja siksi se saikin erityisen paljon hoivaa ja hellyyttää karitsa-aikoinaan. Tästä johtuen siitä tulikin aika itsenäinen persoona muuten niin laumaan tukeutuvien lampaiden joukossa. Titsu ei pelkää tai säiky mitään ja innostuu lähes kaikesta. Se haluaisi tulla kerittäväksi aina uudestaan ja uudestaan, vaikka se olisikin juuri keritty. Titsu ei malta olla paikoillaan ja hamuaa suuhunsa kaikki napit, soljet ja narut rapsuttajansa vaatteista. Titsu sai tänä keväänä ensimmäiset karitsansa, neloset, ja on huolehtinut niistä esimerkillisesti. Nelosista onkin kasvanut Titsun ja pullomaidon avulla reippaita pikku karitsoja.

Titsu lempipuuhassaan, syömässä.

Tiitiäisen karitsat: Panda, Pirpana, Pihka, Menninkäinen

Kuinka monta karitsaa on kuvassa? Neljä, kaikki Titsun.
Kaikki Titsun karitsat ovat tummanruskeita, kuten emäkin, paitsi nimensä mukaisen värityksen saanut Panda.

Ruska
Ruska on Nikkarilla syntynyt kaksivuotias uuhi. Se on väriltään kauniin maitosuklaan ruskea ja sen villa on pehmeää, sileää ja helppo keritä. Ruska on luonteeltaan katraan arkasorkka. Se pysyttelee mielellään porukan keskellä ja tarkkailee tapahtumia. Se saattaa myös säikkyä helposti yllättäviä ääniä. Ruska karitsoi tänä keväänä pienet vitoset, joista yksi syntyi kuolleena. Muut neljä olivat syntyessään parikiloisia kirppuja, mutta Ruskan hyvällä hoidolla ja pullomaidolla ne ovat kasvaneet hurjasti.

Ruskan karitsat: Sirpa, Arosusi, Mokka, Latte

Ruska karitsoidensa Mokan, Laten, Sirpan ja Arosuden kanssa.
Ruskan neloset viihtyvät porukassa ja ne menevätkin usein makuulle saatuaan kolmesti päivässä mahansa täyteen pullomaitoa.
Arosusi sai nimensä Lammaskuiskaajalta. Vieressä velipoika Latte.

Lumi

Lumi on toinen meille neljä vuotta sitten tulleista uuhista. Se on piirteiltään klassinen suomenlammas, pitkine siroine kuonoineen ja hienoine villoineen. Lumi on katraamme pomo ja se näyttää muille mallia ja muut seuraavat. Joskus se saattaa ottaa päät kolisten yhteen katraan toisen vanhemman uuhen, Lurun kanssa. Lumi on kiltti ja harkitsevainen ja pitää erityisesti kuonon päältä silittämisestä. Joskus Lumi saattaa tuijotella seiniin kaula pitkällä. Lumi sai tänä keväänä kolmannet karitsansa, kolme valkoista hyvin paljon itsensä näköistä isoa karitsaa.

Lumi (vas.) Lurun kanssa toisena kesänään meillä vuonna 2015.

Lumin karitsat: Kuura, Tykky, Hile

Lumi sai tänä vuonna kolme valkoista karitsaa, Kuuran, Tykyn ja Hileen.

Rusina
Rusina on Ruskan ja Nokin sisko ja sekä ulkonäöltään että luonteeltaan hyvin paljon Ruskan kaltainen. Se on arka ja toivoo usein, että jos olen paikallani kukaan ei varmaankaan huomaa minua. Usein se myös arkailee ruokakaukalolle tuloa, jos isommat lampaat rynnivät edellä. Rusina tunnetaan myös katraan hännänheiluttajana, jonka se on perinyt isältään, Pekkolan Viljamilta. Sen häntä alkaa heilua ennen kuin rapsuttaja ehtii edes koskea siihen. Rusina karitsoi tänä keväänä ensimmäistä kertaa ja sai kolme pässipoikaa. Se imettää ja hoitaa niita huolella.

Rusina on porukan arin lammas, mutta pitää erityisesti mahan alta rapsuttamisesta.

Rusinan karitsat: Kaneli, Neilikka, Inkivääri

Kinos
Kinos syntyi meillä Lumin ensimmäiseksi karitsaksi kaksi vuotta sitten. Se on hyvin äitinsä kaltainen kaunis suomenlammas ja silläkin on hyvälaatuinen villa. Kooltaan se on jo äitiään isompi. Kinos tulee usein moikkaamaan lampolassa vieraita, vaikka kaikki muut lampaat pysyttelisivät taka-alalla. Kinos myös pitää etujalkojen välistä mahan alta rapsuttamisesta, kuten meillä kaikki lampaat. Kinos sai tänä keväänä ensimmäiset karitsansa, kaksi pässipoikaa.

Kinoksen karitsat: Viti ja Nietos

Noki
Noki on Ruskan ja Rusinan sisko eli kaksivuotias aikuinen uuhi. Noki on katraamme ainoa musta lammas ja siitä onkin siksi vaikea saada valokuvia, koska kuvassa näkyy aina vain pelkkää mustaa. Noki on kasvanut porukan isoimmaksi ja se rohmuaakin usein vähintään oman annoksensa ruokintakaukalosta. Nokin villa on sileää ja hienoa ja siitä saa erinomaista lankaa. Noki ei tullut tiineeksi viime syksynä, joten se toimii 19 karitsan tätihahmona.

Nyt vaan odotellaan laitumelle pääsyä! Tosin jonkun pitäisi ensin rakentaa vähän lisää aitaa…

Saara