puiden ajoa omalla metsävaunulla

Puuta poikki ja pinoon

Talvi on kasvinviljelijälle mukavaa aikaa. Ehtii tehdä kaikkia niitä töitä, joita ei kasvukauden aikana ehdi edes ajatella. Meillä metsänhoito on peltoviljelyn rinnalla tärkeä osa elinkeinoa. Vaikka Suomessa metsien kasvuvauhti on hidas, tuntuu metsä silti kasvavan välillä turhan nopeasti. Aina ollaan jollain metsäkuviolla tekemässä hoitotoimia vähän liian myöhään.

Raivurille töitä

Tälle talvelle oli jonossa jo monta raivattavaa kuviota sekä muutama metsurityönä tehtävä harvennus. Aloitinkin heti joulun jälkeen raivaamisen yhdestä aika onnettomasta kuviosta, johon oli ensimmäisessä taimikonhoidossa jätetty vähän kaikkea: kuusta, koivua ja mäntyä. Nyt siellä sitten kasvoi edelleen vähän kaikkea, mutta tietysti koivut olivat piiskanneet alleen jääneitä kuusia ja mäntyjä. Koivut olivat niin isojakin jo, ettei raivuri oikein enää purrut niihin. Ehdin raivata kuviolla parina päivänä pienessä lumessa, mutta sen jälkeen jäätynyt ja paksuuntunut lumihanki teki hommasta rämpimistä. Piti jättää kuvio odottamaan ensi syksyä.

Moottorisahalla harvennusleimikkoon

Siirryimme vanhan isännän ja moottorisahojen kanssa tiheään ensiharvennusta odottavaan kuusikkoon, jossa ei ollut juurikaan lunta, mutta sahattavaa kyllä. Kuviolla kasvoi kuusten lisäksi paikoin isojakin koivuja. Lisäksi osa nuorista kuusista oli jo juurikäävän lahottamia. Harvennuksen olisi voinut jättää metsäkoneellekin, mutta metsurityönä pystyimme valitsemaan paremmin poistettavat ja jätettävät puut ja eikä metsäkone vaurioittant jääviä puita.

Oikealla ennen harvennusta ja vasemmalla harvennuksen jälkeen.

Pakersimme leimikossa puolikkaita päiviä aina kahtena tai kolmena päivänä viikossa tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Runko kerrallaan homma eteni. Harvennettu metsä näytti jo silmäänkin heti paremmalta. Puut saivat lisää valoa ja lisää tilaa kasvaa. Vanha isäntä ajoi vielä kaadetut puut metsävaunulla tienvarteen. Palkoille ei hommassa päässyt, mutta työlle saa varmasti palkan leimikon tulevissa hakkuissa.

kaatunut metsävaunu
Kun on vauhtia, niin ei aina metsävaunukaan pysy pystyssä.

Tällä viikolla laitettiin homma jäihin ja loppu leimikko odottamaan ensi syksyä ja talvea. Kasvukausi ja karitsoinnit nimittäin lähestyvät kovaa vauhtia.

Saara